DEPREM HAFTASI ETKİNLİKLERİ
Sık sık deprem gerçeği ile yüzleşen ülkemizde her yıl 1-7 Mart arası, deprem bilincinin oluşturulması ve depremlere karşı hazırlıklı olunması amacıyla "Deprem Haftası" olarak anılmaktadır.
Depreme Okulda Yakalananlar Ne Yapabilir?
- Öncelikle sakin kalmaya çalışın.
- Sarsıntı süresince sağlam bir nesnenin yanında ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketini uygulayarak hedef küçültün.
- Sarsıntı bittiğinde okulu tahliye edin.
- Önceden belirlenen tahliye güzergâhında, öncelik ve sınıf sırasına göre tek sıra halinde dışarıya çıkın ve tahliye sırasında öğretmenlerinizin yönlendirmelerine uyun.
- Okuldan çıkarken Acil Çıkış Merdivenlerini veya okul merdivenlerinin duvara yakın tarafını kullanın. Başınızı kitap veya ellerinizle koruyun.
- Okul Afet ve Acil Durum Planında belirlenen “Acil Durum Toplanma Alanında” her sınıf kendi içinde halka oluşturacak şekilde bekleyin.
- Depreme Başka Bir Yerde Yakalananlar Ne Yapabilir?
-
Deprem Sırasında:



Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun.
- Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖKün, başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde KAPANın, düşmemek için sabit bir yere TUTUNun
- Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın.
- Bina dışında açık alanda iseniz enerji hatlarından, diğer binalardan, direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden uzaklaşın.
- Binalardan düşebilecek nesnelere karşı Çök-Kapan-Tutun hareketini yapın.
- Karayolunda seyir halinde iseniz (bina, ağaç, direklerin yanında, üstgeçit altlarında durmaktan sakınarak) güvenli bir yerde yolu kapatmadan, sağa yanaşıp durun.